Собствениците на яхти в Гърция задлъжнели повече от 1 млрд. евро към хазната

На 6 май в Гърция се провеждат предсрочни избори, които се разглеждат като първи тест за отражението на мерките за строги икономии върху нагласите на данъкоплатците.

Тройката международни кредитори на Гърция в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка планират да преразгледат условията за отпускането на втория спасителен финансов пакет за балканската държава веднага след парламентарните избори там, съобщи представителят на фонда Марк Фланаган, цитиран от MarketWatch.

Само собствениците на яхти в Гърция дължат над един милиард евро на държавата от неплатени данъци и такси, установи специална инспекция още през 2010 г. Данъчните са констатирали също, че три хиляди офшорки са били създадени с една единствената цел - данъчни облекчения за яхтите.
Екип на главната инспекция се е натъкнал на пълно разминаване между доходи и притежавани луксозни яхти и е изготвил списък на собствениците на морски плавателни съдове с дългове към държавата, който ще бъде предаден на съдебните власти.

Заради свръх дефицита и високата публична задлъжнялост Гърция въведе нови правила за данъчно облагане собствениците на луксозни яхти с дължина над 10 метра, както и круизните плавателни съдове, дълги над 15 м. Колкото по-дълга и по-мощна е лодката, толкова по-солена такса заплаща собственикът й. По-малките плавателни средства засега са извън финансовото полезрение на властта. Поради новите мерки много от собствениците обявиха своите круизни яхти за продажба.

Междувременно, гръцкото правителство обеща да реформира така яхтения сектор, че да се насърчи плаването на гръцки съдове в гръцки териториални води и стимулирането на круизния туризъм.

ЕК иска от Гърция допълнителни мерки за орязване на разходите - Европейската комисия (ЕК) ще поиска от Гърция допълнителни мерки за съкращаване на разходите за труд, за администрацията и за здравеопазване, пише в доклад на институцията, цитиран от онлайн изданието EurActiv.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
< a href = "" title="" > < / a > ; < b > < / b > ; < em > < / em >

NOTE - Please don't place more then one external link in comment body text. Your comment will be removed by administrator !!!

NOTE - Send links to relevant websites only !!!